Istoricul Parohiei din Mannheim

 

Prin mila lui Dumnezeu și prin purtarea de grijă a Maicii Domnului, Parohia Ortodoxă din Mannheim ia ființă la inițiativa teologilor Ioan și Maria-Marinela Popescu, care conștientizează necesitatea unui plămân duhovnicesc în inima regiunii metropolitane Rhein-Neckar, locuită de un număr semnificativ de români ortodocși, dar distribuiți pe o zonă mai amplă. 

 

Acest lucru se petrece în anul 1997, mai precis în ziua de 8 iunie, când cei doi primesc binecuvântarea din partea Înalt Preasfințitului Părinte Mitropolit Serafim, chiriarhul locului, de a întemeia această parohie.

 

La câteva luni mai târziu, în urma hirotoniei în treapta de preot a P.C. Părinte Ioan Popescu, parohia se așează în biserica ocrotită de Sf. Ap. și Ev. Matei (Mathäus-Kirche Mannheim) din Mannheim, unde va rămâne până la sfârșitul anului 2003. Aici părintele Ioan împreună cu doamna preoteasă Maria-Marinela încheagă comunitatea prin cateheze, ajutorări sociale, prin Taina Botezului și Taina Cununiei și mai ales prin slujirea duminicală a Sfintei Liturghii. Prin aceasta, oamenii din comunitate încep să facă cunoștință și să prindă curaj cum că nu sunt singuri departe de patria, casa și familia lor.

 

Între timp, din motive practice, este înființată filia din Heidelberg, care aparținea tot de parohia din Mannheim. Acolo slujbele erau o necesitate din pricina faptului că orașul era gazdă pentru mulți studenți veniți la studiile universitare.

 

Începând cu anul 2004, Parohia Ortodoxă Română cu hramul „Învierea Domnului” se mută în cartierul din Mannheim numit Hochstätt, în biserica Heilig-Kreuz, unde se vor ține mai departe slujbele până la punerea pietrei de temelie pentru marea biserică care urma să fie construită.

 

Acest eveniment minunat și de mare bucurie nu numai parohiei, ci întregii mitropolii, a avut loc în data de 14 octombrie 2007, când Înalt Preasfințitul Părinte Mitropolit Serafim, înconjurat de un sobor de preoți, a sfințit piatra de temelie a viitoarei biserici.

 

Cu voia lui Dumnezeu, sprijinul comunității și râvna preotului paroh dimpreună cu familia, în octombrie 2009 încep cu adevărat lucrările bisericii. Terenul este curățat de pomii și tufișurile prezente și se fac săpăturile necesare creării subsolului.

 

Datorită implicării multor ostenitori, subsolul este finalizat în pragul marelui praznic al Învierii Domnului în anul 2010, slujindu-se atunci și prina Sfântă Liturghie.

Slujbele s-au ținut în continuare la nivelul subsolului până în anul 2012, când cu ajutorul Prea Sfintei Treimi, au fost finalizate lucrările de construcție.

 

Din acest an până în prezent slujbele se țin în biserică, care între anii 2012 și 2018, este împodobită cu veșmântul picturii.

 

În această perioadă de timp, odată cu dificultățile financiare, un număr mare de români se așează în această regiune. Aici sunt sprijiniți, ajutați și îndrumați de părintele paroh, de doamna preoteasă și de întreaga comuninate, numărul credincioșilor fiind atât de mare încât la slujbele duminicale biserica devine neîncăpătoare. Printre cei prezenți, se numără un număr semnificativ de teologi care astăzi sunt renumiți și cunoscuți în rândul marilor personalități.

 

Biserica cu hramurile Sf. M. Mc Gheorghe și Sf. Cuv. Parascheva de la Iași este sfințită de trei ierarhi ai Bisericii noastre, Înalt Preasfințitul Părinte Mitropolit Serafim, Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul și Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, în data de 8 septembrie 2018, la marele praznic al Nașterii Maicii Domnului.

 

Începând cu anul 2020, este chemat spre păstorirea acestei comunități P.C. Părinte Cristian-Alexandru Podașcă, care preia misiunea pastorală a fostului paroh, slujind regulat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, săvârșind sfintele Taine, catehizând și păstorind turma spre marele Păstor.