Rânduieli bisericești la nașterea pruncilor
Ca și creștini-ortodocși, botezați în numele Preasfintei Treimi, avem o rânduială de viață dată de Dumnezeu oamenilor și transmisă tuturor generațiilor prin purtarea de grijă a Bisericii.
Prin acest text, se dorește a informa toți creștinii-ortodocși în legătură cu rânduielile și rugăciunile pe care trebuie să le facem înainte de nașterea copiilor, după nașterea lor și înainte primirii Tainei Sfântului Botez:
1. Părinții care au aflat că au fost binecuvântați de Dumnezeu cu un copilaș, sunt chemați să se spovedească des în această perioadă, și să fie împărtășiți (dacă acest lucru este cu putință, neavând păcate opritoare de la Taina Împărtășaniei). Împărtășirea părinților, mai ales a mamei, înseamnă o creștere sănătoasă a pruncului în pântecele binecuvântat de Dumnezeu. Acest lucru este deosebit de important pentru viața copilașului, care-l cunoaște pe Domnul Iisus Hristos din pântecele mamei sale. ATENȚIE: nu copilul se împărtășește atât timp cât este în pântecele mamei, cum cred unii, ci mama, de aceea aceasta este chemată să fie mai întâi spovedită!
2. Părinții să viețuiască curat, fără a avea relații intime în timpul sarcinii (întrucât este deja prezent un copil în pântecele mamei, relațiile intime nu mai sunt îngăduite). A se evita de asemenea toate cele patimi stricătoare de trup și suflet, precum fumatul, băutul, consumatul de alimente nesănătoase, droguri, etc, tot ceea ce poate afecta sănătatea copilașului.
3. Înainte sau îndată la naștere să fie înștiințat preotul, pentru a se ruga pentru întreaga familie. Dacă este cu putință, cineva din membrii familiei să vină la biserică cu o sticlă de apă plată neîncepută, pentru a fi sfințită potrivit rânduielii (A se lua legătura cu Părintele Paroh pentru programare). Apa acesta este consumată de mama pentru a alina durerile nașterii, ori de câte ori este necesar; totodată apa sfințită poate fi adăugată în apa în care este spălat pruncul, și se poate stropi în casa în care locuiește familia cu pruncul nou născut.
4. La 8 zile după nașterea pruncului, trebuie chemat preotul acasă pentru a se citi rugăciunea rânduită la această zi, anume rugăciunea de „punere a numelui” (Pentru această rugăciune trebuie luată legătura cu preotul paroh cu câteva zile mai devreme, pentru a se programa venirea preotului cât mai aproape de cele 8 zile). În vederea rugăciunii, trebuie să fie prezenți acasă mama și pruncul, să fie pusă la dispoziție apa sfințită de la prima zi, iar părinții trebuie să fi ales un nume pentru pruncul lor. Numele trebuie să ales din calendar, adică să fie un nume ales după sfinții din calendarul nostru creștin-ortodox; de preferat să punem copiilor noștri un singur nume, după cum au marea majoritate a sfinților. Cu acest nume va fi botezat copilul la biserică la Taina Botezului. Această rugăciune de 8 zile, este o moștenire de la poporul lui Israel, care primise de la Dumnezeu porunca ca pruncii de parte bărbătească, la 8 zile după naștere, să fie tăiați împrejur și să li se pună numele, lucru pe care Domnul Iisus Hristos la împlinit potrivit legii, la praznicul Tăierii Împrejur a Domnului, sărbătorit de creștinii-ortodocși la data de 1 ianuarie. (Luca 2, 21; Facere 17, 10-13)
5. La împlinirea celor 40 de zile după nașterea pruncului, aproximativ 6 săptămâni, mama și pruncul ei, sunt chemați să ajungă la biserică, pentru a se citi rugăciunile de curățire pentru mama, și cele de binecuvântare pentru prunc (Pentru această rugăciune trebuie luată legătura cu preotul paroh cu câteva zile mai devreme, pentru a se programa venirea la biserică cât mai aproape de cele 40 de zile). În cadrul acestei rugăciuni, pruncul este luat în brațe de preot și este închinat la catapeteasma bisericii, potrivit rânduielii săvârșite de dreptul Simeon cu pruncul Iisus. (Luca 2, 22-23; Levitic 12, 2-6)
Este nespus de important ca părinții să cunoască aceste rânduieli și să le aplice, spre binecuvântare lor și a pruncilor nou născuți.
Pregătirea Tainei Botezului poate fi planificată din timp, deoarece începând cu data de 15.06.2023, Mitropolia Ortodoxă Română a Germania, Austriei și Luxemburgului a rânduit ca Taina Botezului să fie programată din timp pentru a avea acces la catehezele înainte-mergătoare Botezului.
Pentru alte informații și nelămuriri, luați legătura cu Părintele Paroh de la parohia de care aparțineți